Euró Pénztárgép euró dátum 2020.

Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, mint a lenti két típus forgalmazója az alábbi fontos információkról, hogy 2020. év eleji kezdés zökkenőmentes legyen az online pénztárgép használatánál.

Mivel a korábbi Euró átállási dátumok alapján a pénztárgépek 2020.01.01-én átálltak volna Euró üzemmódra, így azokon a gépeken, melyeken még nem az új szoftver van, vagy még nem került átállításra az Euró átállási dátum 2030.01.01-re, azokon a gépeken 2020.01.01. utáni első Napnyitásnál NEM SZABAD JÓVÁHAGYNI AZ EURÓ ÜZEMMÓDRA TÖRTÉNŐ ÁTÁLLÁST! Jóváhagyás esetén a gép visszafordíthatatlanul átáll Euró üzemmódra, melyből visszaállítani Forint üzemmódra kizárólag AEE egység cserével lehet, mely magas költséggel jár!

Tehát amennyiben pénztárgépe 2020.01.01 utáni első Napnyitáskor kiírja, hogy “EURÓ ÜZEMMÓDRA ÁTÁLLÁS”, akkor a TÖRLÉS billentyűvel kell azt elutasítani, és értesíteni kell szervizét.


Fentiekkel kapcsolatban az alábbi segítséget adjuk, hogy meg tudja állapítani saját pénztárgépével van-e teendő, még év vége előtt.

Euro-150TE Flexy (A014)

Ellenőrizze R-ÜZEMMÓD-ból indulva, hogy MENÜ / MENÜ / P-ÜZEMMÓD / AEE KARBANTARTÁS menüben (jobbra/balra nyilakkal) szerepel-e FELÜLVIZSG.DÁTUM menüpont (kilépés a MENÜ billentyű többszöri megnyomásával lehetséges).

  • Amennyiben szerepel ilyen menüpont, és minden nyugta végén nem jelenik meg az “EURÓBAN:” és “ÁRFOLYAM:” információ – úgy nincs teendője, mivel pénztárgépén a legújabb V0006 FW szoftver verzió van, és az Euró dátum gépén már 2030.01.01.
  • Amennyiben szerepel ilyen menüpont, de minden nyugta végén megjelenik az “EURÓBAN:” és “ÁRFOLYAM:” információ – úgy szükséges a NAV-tól Euró dátum frissítést kérni, melyet a szerviz tud intézni. Ez esetben pénztárgépén már a legújabb V0006 FW van, de az új Euró dátumokat még nem fogadta a pénztárgépe. Amennyiben ez 2019.12.31-ig nem történik meg, úgy a fenti Euró átállási információ fog megjelenni pénztárgépén 2020.01.01. utáni első Napnyitásnál, amit TÖRLÉS billentyűvel el kell utasítania. A gép a NAV általi új Euró dátumok kiküldéséig nem használható! 
  • Amennyiben nem szerepel ilyen menüpont, úgy nem a legfrissebb szoftver van a pénztárgépén, és a lentiek szerint kell tovább ellenőriznie/eljárnia.

Amennyiben nem a legfrissebb V0006 FW szoftver van a pénztárgépén, úgy az alábbiak alapján tud tovább tájékozódni teendőiről.
Ellenőrizze R-ÜZEMMÓD-ból indulva, hogy MENÜ üzemmód (jobbra/balra nyilakkal) szerepel-e SZTORNÓ BIZONYL. menüpont.

  • Amennyiben szerepel ilyen menüpont, de fentiek szerinti FELÜLVIZSG.DÁTUM menüpont nem volt, úgy gépén még V0005 FW verzió van. Szükséges ennek frissítése V0006 FW verzióra, ezért lehetőség szerint még 2019.12.31-ig lépjen kapcsolatba szervizével a frissítés érdekében. Amennyiben ez 2019.12.31-ig nem történik meg, úgy jövő évi frissítés esetén a fenti Euró átállási információ fog megjelenni pénztárgépén frissítés utáni első Napnyitásnál, amit TÖRLÉS billentyűvel el kell utasítania. A gép a NAV általi új Euró dátumok kiküldéséig nem használható! 
  • Amennyiben nem szerepel ilyen menüpont, úgy pénztárgépén még V0004 FW verzió van (vagy régebbi FW verzió). Ez esetben a lentiek szerint kell tovább vizsgálnia teendőit.

Amennyiben fenti ellenőrzés értelmében gépén még V0004 FW vagy régebbi szoftver verzió van, úgy az alábbiak szerint kell eljárnia.

  • Amennyiben Ön Online2 üzemmódban, azaz online PC kapcsolattal használja pénztárgépét, úgy az Ön gépén V0004 FW verzió van. Ez esetben további teendője nincs, mivel az Online2 üzemmódú V0004 FW szoftveres gépek frissítését 2020-ban végezzük majd el,  V0007 FW  verzióra (engedélyeztetést követően).
  • Amennyiben Ön nem Online2 üzemmódban használja V0004 FW verziós pénztárgépét, ez esetben lépjen kapcsolatba szervizével a szoftver frissítése érdekében.  

Euro-50TE Mini (A184)

Ellenőrizze R-ÜZEMMÓD-ból indulva, hogy MENÜ / MENÜ / P-ÜZEMMÓD / AEE KARBANTARTÁS menüben (jobbra/balra nyilakkal) szerepel-e FELÜLVIZSG.DÁTUM menüpont (kilépés a MENÜ billentyű többszöri megnyomásával lehetséges).

  • Amennyiben szerepel ilyen menüpont, és minden nyugta végén nem jelenik meg az “EURÓBAN:” és “ÁRFOLYAM:” információ – úgy nincs teendője, mivel pénztárgépén a legújabb V0003 FW szoftver verzió van, és az Euró dátum gépén már 2030.01.01.
  • Amennyiben szerepel ilyen menüpont, de minden nyugta végén megjelenik az “EURÓBAN:” és “ÁRFOLYAM:” információ – úgy szükséges a NAV-tól Euró dátum frissítést kérni, melyet a szerviz tud intézni. Ez esetben pénztárgépén már a legújabb V0003 FW van, de az új Euró dátumokat még nem fogadta a pénztárgépe. Amennyiben ez 2019.12.31-ig nem történik meg, úgy a fenti Euró átállási információ fog megjelenni pénztárgépén 2020.01.01. utáni első Napnyitásnál, amit TÖRLÉS billentyűvel el kell utasítania. A gép a NAV általi új Euró dátumok kiküldéséig nem használható! 
  • Amennyiben nem szerepel ilyen menüpont, úgy nem a legfrissebb szoftver van a pénztárgépén. A NAV szervere minden olyan Euro-50TE Mini (A184) pénztárgépre automatikusan kiküldte/kiküldi a V0003 FW szoftvert, amelyik még régebbi verzióval jelentkezik be a szerverre. Amennyiben ez az Ön gépén mégsem történt meg, úgy kommunikációs vagy egyéb műszaki probléma lehet, ezért lépjen kapcsolatba szervizével.